Een boek of brochure

In een boek of brochure kan in een afwisselend geheel van beeld en tekst de identiteit van het gebied en het toekomstbeeld op een aantrekkelijke, pakkende wijze worden verteld. Een (beelden)boek kan tijdens het proces potentiële partners inspireren en enthousiasmeren. In aangepaste vorm leent een boek of brochure zich ook om aan het einde van het proces het gebied te vermarkten. Pluspunten van een boek of brochure zijn dat er een goede mix van tekst en beeld gevonden kan worden, dat het makkelijk uitgedeeld kan worden en dat mensen daarmee ook echt iets fysieks in handen hebben dat ze er nog eens bij kunnen pakken. Nadelen zijn vooral de relatief hoge kosten van druk en verspreiding en het gebrek aan flexibiliteit; eenmaal gedrukt kan het niet meer veranderd worden. Als een boekwerk niet gedrukt wordt maar downloadbaar is, speelt dit minder. Zeker als, zoals bij de inspiratieatlas van Dijk van een Delta, de online versie vele links kent naar andere websites.

Wil je dat een boek ook door bestuurders wordt gelezen, maak het dan kort en krachtig. Is het doel en de doelgroep anders, dan is de omvang niet per sé een item. Zo hebben ze in Overijssel juist een heel dik boek laten maken. Dat heeft daar de eenheid tussen de betrokkenen bevorderd: mensen kregen iets in handen om samen trots op te zijn.

Een voorbeeld van een boekje is ‘Ondernemen in een Dijk van een Delta’, waarin de storyline van dit regionaal beeldverhaal is beschreven en verbeeld. Daarbij is gekozen voor een essay-vorm.

Inspirerende voorbeelden