Apeldoorn

Gemeente Apeldoorn is een van de grootste en groenste gemeenten van Nederland. Apeldoorn heeft bezoekers veel te bieden, een mooie groene omgeving en verschillende attracties zoals Paleis het Loo, de Apenheul en pretpark Julianatoren. De gemeente is bezig met het opstellen van een toeristisch-recreatief beleidsprogramma in samenwerking met het toeristische bedrijfsleven, maar is nog zoekende naar haar identiteit die mede richting geeft aan het streefbeeld ‘ toeristisch top landschap’ van het beleidsprogramma.
In de academische werkplaats van 6 maart 2015 stond dan ook de volgende vraag centraal ‘Welke unieke kwaliteiten van het buitengebied kunnen het concept toeristisch toplandschap laden en wat is er aanvullend nodig om te komen tot een productieve toekomstvisie?’.

In de ochtend vertelde Roelof de Graaf over de uitdagingen voor het toeristisch-recreatief beleid van Apeldoorn. In de middag stond de centrale vraag centraal. Ter inspiratie vertelde Hans Hillebrand van STIRR over de gastvrijheidseconomie en duurzame gebiedsontwikkeling en de rol van de overheid hierin. Hierna inventariseerden de groepen unieke kwaliteiten voor Apeldoorn en het buitengebied en werd besproken welke stappen nodig zijn om te komen van identiteit tot een gezamenlijke toekomstvisie. De dag eindigde met een reflectie door gastgemeente Apeldoorn en door wetenschapper Hans Mommaas.

Lees het verslag van de bijeenkomst.
De presentaties en eventuele andere documentatie kunt u hieronder bekijken.

Presentaties

  • Presentatie ‘Uitdagingen voor het toeristisch-recreatief beleid van Apeldoorn’ door Roelof de Graaf (gemeente Apeldoorn)
  • Presentatie ‘De gastvrijheidseconomie en duurzame gebiedsontwikkeling’ door Hans Hillebrand (STIRR)