Buitengoed De Panoven

In de gemeente Zevenaar, op de grens van de Liemers en Nationaal landschap de Gelderse Poort, ligt ‘Buitengoed de Panoven’. Dit familiebedrijf is een uniek industrieel erfgoed: een dakpan- en steenfabriek uit 1850 met een nog werkende steenoven.

Momenteel bestaat de Panoven uit faciliteiten voor verblijfsrecreatie (vaste staanplaatsen, groepsaccommodaties, bed&breakfast), dagrecreatieve activiteiten (zelf stenen bakken, horeca arrangementen, museum) en bijeenkomsten zoals vergaderingen, congressen en trouwerijen. Daarnaast heeft het buitengebied een informatie- en educatiefunctie in de vorm van een VVV informatiepunt, een bezoekerscentrum voor de Gelderse Poort en mogelijkheden voor schoolexcursies, educatieve workshops en ‘edutainment’. Het is de ambitie van de Panoven om het buitengoed verder uit te bouwen tot een toeristisch-recreatieve parel van allure rond het thema ‘water en klei’.

De Panoven investeert in de ruimtelijke kwaliteit op en om haar eigen terrein. De familie Kruitwagen-Hajenius, de eigenaren van het bedrijf, ziet een aantrekkelijk landschap namelijk als het visitekaartje van het erfgoed en de omgeving. De gemeente Zevenaar ondersteunt de ondernemers in deze ambitie. De Panoven zal de komende jaren samen met de gemeente werken aan een geïntegreerd vrijetijdslandschap. Er zullen nieuwe recreatieve voorzieningen ontwikkeld worden, zoals een speelbos, die passen bij het DNA van het erfgoed en het gebied. In de structuurvisie van de gemeente Zevenaar is de ontwikkelingsruimte hiervoor opgenomen.

Om te komen tot een geïntegreerd vrijetijdslandschap, werkt de Panoven samen met scholen en zorggroepen. Deze langdurige samenwerking draagt bij aan een lastenvermindering van de onderhoudskosten. Zo kan de kwaliteit van het landschap en de opstallen hoog zijn tegen relatief beperkte kosten.

In de komende jaren ontwikkelt de Panoven in samenwerking met andere partijen energiezuinige en duurzame erfgoedlodges met de look & feel van het erfgoed en landschap. Delodges voldoen zowel aan de recreatieve eisen van de Ruimtelijke Ordening als de AWBZ eisen uit de zorgsector. Hierdoor probeert de Panoven andere ondernemers te inspireren (regionaal en nationaal) om een duurzame toeristische ontwikkeling te stimuleren.

De blik van de familie Kruitwagen-Hajenius blijft niet beperkt tot de directe omgeving van het bedrijf. De Panoven speelt een actieve rol binnen het nationale beeldverhaal Dijk van een Delta. Dit beeldverhaal, met als thema ‘overleven met water’, verbindt twaalf plekken van ontwikkeling van Deltapoort (oost Nederland) tot Deltawerken (west Nederland) langs de rivieren tot aan zee met elkaar. De Panoven als toeristische parel neemt de lead in de ontwikkeling van het regionale beeldverhaal voor haar gebied: De Poort van Nederland. Door dit te doen biedt de Panoven de gemeente Zevenaar, ondernemers en verengingen uit de regio een sterke storyline met een nationale kapstok aan, voor innovatieve gebiedsontwikkeling en nieuw economisch rendement.