Sociale media

Sociale media is een verzamelnaam voor allerlei toepassingen. Het meest relevant in dit kader zijn sociale netwerken (zoals facebook, hyves en linkedin), media om informatie te delen (zoals flickr en you tube) en twitter.

Sociale media geven de mogelijkheid om inzicht te krijgen in de interesses van verschillende groepen, om betrokkenheid te creëren, om te bouwen aan bekendheid en om producten of diensten te promoten. Het gebruik van sociale media is omvangrijk. Jongeren zijn het sterkste vertegenwoordigd maar sociale media zijn zeker niet (meer) alleen het domein van hen. Eind 2012 was 70% van de Nederlanders actief op minimaal één sociaal medium.

In de vrijetijdssector wordt de laatste jaren steeds meer gebruik gemaakt van sociale media. En gelukkig maar. Gezien de omvang van het gebruik van sociale media is het eigenlijk niet de vraag óf sociale media gebruikt moeten worden, maar vooral hoe ze ingezet moeten worden. Echter, sociale media worden nog met name ingezet in de fase van promotie en marketing. Ook in eerdere fases, bij het bouwen aan een sterke regio, kunnen sociale media worden ingezet: om ideeën te delen en betrokkenheid te creëren bijvoorbeeld. Hier is nog een wereld te winnen.

Regio’s die actief zijn met sociale media zijn onder andere Geopark de Hondsrug en de Westfriese Omringdijk. Beide hebben een eigen twitteraccount, een facebook-, hyves en linkedin-profiel en ze zijn actief op flickr. Dit laatste is een platform waar mensen foto’s kunnen delen.

Inspirerende voorbeelden