InnovatieNetwerk en STIRR versterken samen toerisme en recreatie

Alliantie fotoInnovatieNetwerk en Stichting Innovatie Recreatie & Ruimte (STIRR) gaan voortaan samen de sector Toerisme en Recreatie versterken. Ze gaan na hoe de sector noodzakelijke vernieuwingen kan doorvoeren. Daarvoor is vandaag een samenwerkingsovereenkomst getekend tussen J.A. Jorritsma (Commissaris van de Koningin in Fryslân en voorzitter Raad van Toezicht STIRR) en G. Vos (directeur InnovatieNetwerk).

Toerisme en Recreatie is een belangrijke economische sector in Nederland. In totaal ging er in 2009 37,5 miljard euro naar vrijetijdsactiviteiten. Met 3% van het bruto nationaal product en ruim 4% van de werkgelegenheid meet de sector zich gemakkelijk met menig “topsector” uit de recente nota van minister Verhagen over dat onderwerp.

Toch gaat het niet goed met de sector. Het economisch belang wordt onvoldoende erkend, de politieke aandacht is beperkt en het draagvlak ontbreekt geregeld door vermeende of daadwerkelijke negatieve effecten op de omgevingskwaliteit. Deze factoren leiden er samen met de felle internationale concurrentie toe dat er in deze versnipperde sector te weinig winst gemaakt wordt om substantiële innovaties te realiseren.

Ondernemers uit de sector, verenigd in STIRR, willen hier verandering in brengen. In de actuele samenwerking met InnovatieNetwerk – dat grensverleggende vernieuwingen ontwikkelt in agro, groen en voeding – kan met extra slagkracht worden gewerkt aan dit perspectief. Concreet werken de partijen samen aan drie thema’s: financiering van innovaties, het realiseren van duurzaam ruimtegebruik, en het productiever maken van kennis voor vernieuwingen.
Voor elke opgave ontwikkelt de alliantie minimaal één grensverleggend concept, en worden ook eerste stappen naar realisatie in de praktijk gezet. Per opgave wordt een begeleidingsgroep ingesteld van innovatieve en betrokken ondernemers. Zo kan de sector Toerisme en Recreatie een krachtige en eigentijdse speler worden die van toegevoegde waarde is voor de samenleving.

Dit is een gezamenlijk Persbericht Alliantie met STIRR.

Dit bericht is geplaatst in Persberichten en getagd, . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *